MarkoAhtiainen Tekevälle töitä I Kokoomus I Häme

Vastikkeeton sosiaaliturva remonttiin

  • Marko Ahtiainen, Hämeen vaalipiiri, Kokoomus, numerolla 2
    Marko Ahtiainen, Hämeen vaalipiiri, Kokoomus, numerolla 2

 

Suomalaisten työikäisten syrjäytymisen suurin syy on pitkään jatkunut työttömyys. Tammikuussa 2019 Hämeen TE-toimiston alueella vailla töitä oli 18735 henkilöä. Tämä on 10,9 % potentiaalisesta työvoimasta. Avoimeksi ilmoitettuja työpaikkoja oli 4784. Henkilöstöpalvelualan yritysten ja työllisyyspalvelujen arvioiden mukaan, näiden työpaikkojen lisäksi, piilotyöpaikkoja on niin paljon, että meillä pitäisi olla käytännössä täystyöllisyys.

Suomen perustuslain 2. luvun 18 § todetaan, että julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämien selvitysten mukaan syrjäytyminen on moniulotteinen ongelma, jossa koulutustaustalla ja työttömyydellä näyttää olevan kiistaton merkitys.

Sadat tuhannet työikäiset ovat 2020 –luvulle tultaessa vailla toisen asteen tutkintoa. Samaan aikaan Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan työttömyyden laajat kustannukset veronmaksajille ovat noin 10,8 miljardia euroa. Yhden työttömän henkilön negatiivinen kustannusvaikutus julkiseen talouteen on noin 20 000 euroa.

Talouspolitiikan arviointineuvoston selvitysten mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan viimeisellä viikolla tapahtuu merkittävä muutos ihmisten työllistymisessä. Keskusteluissa pitkään vailla töitä olleiden kanssa on usein noussut esille työttömyyden syrjäyttävä vaikutus, sekä erilaisten tukimuotojen vaikutus halukkuuteen hakea aktiivisesti työtä tai ottaa tarjottua työtä vastaan. Jo hyvin pieni tulo työttömyyden aikana leikkaa toimeentuloa, eikä tämä kannusta osa-aikaiseen työntekoon. Samalla tavalla rangaistaan pienituloisia lisätyöllä hankituista lisätuloista. Verotuksen marginaali leikkaa merkittävän osan ahkeruudella ja kovalla työllä hankituista ansioista.

Ajatuspaja Liberan lanseeraama perustili on erinomainen mahdollisuus kehittää opintojen ja työttömyyden aikaista toimeentulon turvaa.  Perustili on työikäisen ja -kykyisen kansalaisen henkilökohtainen sosiaaliturvan muoto. Alkupääoma on 20 000 euroa, ja sen rahoittaa valtio. Tilin nimi viittaa sen käyttötarkoitukseen: perustili mahdollistaa perustoimeentulon kaikissa elämäntilanteissa, joustavan työn vastaanottamisen ja mutkattoman työn teettämisen. Se tarjoaa turvaverkon tilanteissa, joissa henkilö opiskelee, on alityöllistetty tai työtön. Tarveharkinta jätetään perustilimallissa mahdollisimman pitkälti yksilölle itselleen.

Kansalaisille pitää kertoa totuus!

Terveille työikäisille tarjottavat vastikkeettomat sosiaaliturvan muodot aiheuttavat syrjäytymistä. Sosiaaliturvan kokonaisvaltaisen uudistamisen tarve on välttämättömyys ja siinä edunsaajina tulee olla sairaat, vammaiset, ikäihmiset, opiskelijat ja lapsiperheet. Terveiden työikäisten tulee olla vastikkeellisen turvan piirissä. Jokainen vastikkeetta jaettava euro on työtätekevien palkasta pois.    

 

Marko Ahtiainen
eduskuntavaaliehdokas, numerolla 2
Kokoomus, Häme

Lisää tavoitteitani

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Viranomaisten mukaanhan työkykyisiä ovat lukuisat ihmiset, jotka eivät sitä todellisuudessa ole. Mitenkäs heidän käy sitten jos mielivaltaa ruvetaan osoittamaan sekä noita statuksia jakelevien taholta, että myös tukia jakelevien suunnalta? Liberan sivuilta luin, että tuon tilin tyhjennyttyä rahaa tulee enää 400e/kk, joka ei riitä suuressa osassa maata edes asumiseen, puhumattakaan sitten jos haluaisi vielä jotain syödäkin, omata nykyään pakolliset puhelimet ja tietokoneet työnhakuun ja muihin virallisiin asioihin jne. Kuinka tämä epäkohta tuossa mallissa korjataan niin, etteivät ihmiset kuole kadulle? Vai onko ehdokkaan (ja Kokoomuksen) tarkoituskin, että ihmisellä on n. 20kk armonaikaa suhteellisen säästäväisesti eläen saada työtä ja asiansa kuntoon, ja jos tämän jälkeen hän ei ole tuottava yksilö, hänen sietääkin päätyä kodittomaksi ja kenties kuolla pois?

Vaikea nähdä, että tälläinen järjestelmä toimisi lisäämättä köyhyyttä, eriarvoisuutta ja inhimillistä kärsimystä. Mutta tuskinpa sen on tarkoituskaan, eiköhän se motivaatio tälläisen takana ole se oman veroprosentin laskeminen ja ahneus.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Yrittäjät, ottakaa nyt kaikki työtä hakeneet palkkalistoille, jakakaa vaikka sitä työtä, jos ei muuten onnistu. Sillä siitä pääsee.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat:
"Talouspolitiikan arviointineuvoston selvitysten mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan viimeisellä viikolla tapahtuu merkittävä muutos ihmisten työllistymisessä."

Tämähän on täyttä potaskaa ja ositettu jo ajat sitten vääräksi.

"AK:n ekonomisti Patrizio Lainá kommentoi Twitterissä viikolla uudelleen puheenaiheeksi noussutta ilmiötä siitä, että työllistymisen todennäköisyys kohoaa merkittävästi juuri ennen ansioturvan päättymistä. Joidenkin tulkintojen mukaan monet työttömät lykkäävät työllistymistään, kunnes ovat nostaneet kaikki ansiosidonnaiset työttömyysetuutensa."

"Lainán mukaan ilmiötä liioitellaan. Hän julkaisi Twitterissä myös kuvan siitä, kuinka moni näin itse asiassa tekee. Lainán mukaan hänen ”taktisiksi viivyttelijöiksi” kuvailemiaan ihmisiä on vain 0,4 prosenttia."

”Mediassa on paljon retosteltu, kuinka työllistymisen todennäköisyys kohoaa merkittävästi juuri ennen ansioturvan päättymistä. Piirsin jälkimmäiseen kuvioon, kuinka montaa henkilöä tämä "todennäköisyyspiikki" oikeasti vastaa. Tuskin koko sosiaaliturvajärjestelmää kannattaa muuttaa muutaman ihmisen tähden. Tarkemmin sanottuna 0,4 prosentin takia, jotka on arvioitu "taktisiksi viivyttelijöiksi". 99,6 prosenttia ei ole taktisia viivyttelijöitä”, hän tviittaa.

Itse kuviot aiheesta löytyvät vaikkapa tuolta.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/263659-raju-piikk...

Graafivalinnalla saatiin vain olemattoman pieni asia vaikuttamaan suurelta.

Toimituksen poiminnat