MarkoAhtiainen Tekevälle töitä I Kokoomus I Häme

Kehitetäänkö työmarkkinoita?

  • Kehitetäänkö työmarkkinoita?

Kehitetäänkö työmarkkinoita?

Suomalaisen yhteiskunnan tärkein saavutus itsenäisyyden ensimmäisen sadan vuoden aikana on ollut turvata ikäihmisten ja sairaiden toimeentulo ja peruspalvelut. Samoin sisäinen ja ulkoinen turvallisuus on kyetty hoitamaan kansainvälisen vertailun mukaan erinomaisesti. Väestön ikääntymisen ollessa tosiasia, olemme tilanteessa, jossa tarvitaan uusi Suomen selviytymisen malli. Se malli ei ole toistaiseksi edes idulla.      

Suomessa toimii runsaat 283 000 yritystä. Yrityksistä lähes 94 % on alle kymmenen hengen mikroyrityksiä. Lukumääräisesti näitä pieniä yrityksiä on runsaat 264 000.  Näiden yritysten työllistävä vaikutus on yli 330 000 henkilöä. Yrittäjien itsensä lisäksi näissä yrityksissä on lähes 70 000 palkansaajaa. Yrittäjien omat keskiansiot näissä yrityksissä eivät yllä 2000 euroon. Huomionarvoista on, että palkansaajien keskiansiot ovat yli 3600 euroa kuukaudessa.    

Palkansaajien määrän lisääntymisen suuri potentiaali lepää yritysten ja eritysiesti pienten yritysten varassa. Julkisen sektorin koko on kansantalouden näkökulmasta tullut äärimmäisen raskaaksi rahoituspohjan näkökulmasta. Meidän on yhdessä kyettävä hahmottamaan keinoja, joilla pienten yritysten ja niissä toimivien riskinottajien eli yrittäjien tietä kohti kasvua ja parempaa työllisyyttä voidaan rakentaa kestävälle pohjalle.  

Ammattiyhdistyliikkeen eliitin voimalla on aloitettu kovat työmarkkinoita kuohuttavat poliittiset lakot. Lakkojen tavoite on jäänyt epäselväksi työllisyyden näkökulmasta. Hallituksen politiikkaa vastaan kohdistettuna lakot hidastavat kasvua, aiheuttavat työttömyyttä ja lisäävät julkisen sektorin taakkaa jo ennestään hankalassa rahoitustilanteessa. Lakko, joka on suunnattu pieniä yrityksiä ja niiden työllisyyspyrkimyksiä vastaan tavalla, josta kärsivät sivullisena mm. pienet lapset, on erinomaisen vastenmielinen työmarkkinatoimenpide. Kyse on edellä kuvattujen pienten yritysten työllisyyteen liittyvien asioiden täydellisestä ymmärtämättömyydestä. Syyllisiä lakkoihin eivät ole ay-liikkeen jäsenet vaan niiden johtoeliitti.      

Lakkoilu on tosiasiassa siis kohdistettu pienten yritysten elinkelpoisuutta ja työllistämisen mahdollisuuksia vastaan. Noin 70 000 pienten yritysten työntekijää tietävät kyllä varsin hyvin ne haasteet, joita heidän pääosin hyvin matalapalkkaisilla työnantajilla on. Työnhakijoiden asemaa lakoilla ei helpoteta, päinvastoin. Ay-liikkeen johto on useissa puheenvuoroissa ilmaissut, että heidän tehtävänsä on edistää omien jäsentensä saavutettuja etuja, ei kansakunnan yhteisiä ponnisteluja hyvinvointiyhteiskuntana. Minusta tuonkaltaiset puheenvuorot ovat edesvastuuttomia.

Ay-liikkeen sisällä kiehuu. Valtavat määrät jäsenistöä on vaihtanut ja vaihtaa YTK-kassan jäseneksi. Ay-liike on omilla yleishyödyllisyyteen nojaavilla toimilla horjuttanut vuokramarkkinoilla vuokratasoja ylöspäin. Maksajina tässä leikissä ovat olleet palkansaajat, siis omat jäsenet, kun verotuksen tasoa on jouduttu pitämään ylhäällä mm. kohonneiden asumistukien johdosta. Lakkoilu taas osuu kasvun ja työllisyyden hidastumisena välillisesti oman jäsenistön nilkkaan. Uskon, että suomalainen palkansaaja ymmärtää ay-liikkeen johdon vahingolliset toimenpiteet työllisyyttä ja hyvinvointia vastaan.      

Suomalainen palkansaaja on työnsä ja palkkansa ansainnut. Pääosa palkansaajista on valmis tekemään töitä ja maksamaan kohtuullisia veroja, jotta saamme hoidettua hyvinvointiyhteiskunnan velvoitteet. Suuret joukot työnhakijoita ovat valmiina tarttumaan työnsyrjään, mikäli yrittäjä heille töitä tarjoaa. Yrittäjien oman ansiotason mataluus aiheuttaa äärimmäistä varovarovaisuutta työllistämiseen liittyen. Tämän yhtälön ratkaisemiseen tarvitaan keinoja, jotka on vietävä läpi ay-liikkeen johdon harhaisista mielipiteistä huolimatta. Peräänkuulutan Ay-liikkeen johdon vastuuta! Samalla toivon, että seuraava hallitus vie läpi työllisyyttä ja hyvinvointiamme edistävät työmarkkinauudistukset.   

Työllisyyden edistämiseksi ja hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi tarvitaan toimia, jotka on ymmärrettävä ja yhteistuumin toteutettava:

-paikallista sopimista on laajennettava 
-työttömyysturvan ja osapäivätyön yhteensovittamista on parannettava
-sosiaaliturvan kannustavuutta on lisättävä
-työnhakijan opiskelumahdollisuuksia on kehitettävä
-poliittiset lakot on kiellettävä
-irtisanomissuojaa on kehitettävä rohkaisemaan työvoiman palkkaamista
-työnverotusta on kehitettävä kannustavampaan suuntaa
-ansiosidonnaisen turvan kannustavuutta on parannettava
-kannustinloukkoja on purettava
-passivoivan turvan tilalle on rakennettava vastikkeellisia malleja    

Mikäli meillä ei ole valmiutta oheisten toimenpiteiden toteuttamiseen, suurimpina kärsijöinä ovat kaikista heikoimmassa asemassa olevat. Meidän palkansaajien, yrittäjien, vastuullisten päättäjien ja edunvalvontaryhmien on tärkeää olla yhteistuumin mukana kehittämässä työllisyyttä ja varmistamassa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen perusta. On aika rakentaa Suomen malli seuraaviksi vuosikymmeniksi. 

Marko Ahtiainen
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Väestön ikääntymisen ongelma on edelleen pahenemassa.

Tilastokeskuksen tuoreen raportin mukaan tänä vuonna tehtiin syntyvyydessä kaikkien aikojen pohjat tiedossa olevan historian mukaan. Seuraavaksi huonoin vuosi oli 2017, johon verraten syntyvyys laski tänä vuonna vieläpä yli 2.000 vauvalla.

Lieneekö sitten nykyisillä vastasyntyneillä yrittäjän "verta" suonissaan. Hieman tohtisin epäillä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

-paikallista sopimista on laajennettava
Ei ole mitään esteitä sopia paikallisesti paremmista työehdoista. TES on tarkoitettu minimiksi.

-työttömyysturvan ja osapäivätyön yhteensovittamista on parannettava
Totta. Yhdistäminen tarkoittaa maksujen kontrollointia ja se tarkoittaa käsittelyaikoja, mikä taas tarkoittaa tilipussin viivästymistä. Turhauttaa varmasti parin päivän työkeikan vastaanottajaa.

-sosiaaliturvan kannustavuutta on lisättävä
Kaikki sosiaaliturvan varassa elävät eivät pääse liikkeelle kannustimista huolimatta. Huomattava osa on työkyvyttömiä ja loput ylivelkaantuneita. Sosiaaliturvan taso on se taso, millä ihminen pysyy hengissä Suomessa. Kannustamistarkoituksessa tehty sosiaaliturvan leikkaus tarkoittaa siis käytännössä, ettei ihmisellä ole subjektiivista olemassaolon oikeutta.

-työnhakijan opiskelumahdollisuuksia on kehitettävä
Totta. Maailma muuttuu nopeaa vauhtia ja ammatteja häviää ja uusia tulee tilalle. Ei ole työvoimaa ilman koulutusta.

-poliittiset lakot on kiellettävä
Jos Hallitus asettautuu työmarkkinaosapuoleksi, on sen kestettävä vastatoimetkin.

-irtisanomissuojaa on kehitettävä rohkaisemaan työvoiman palkkaamista
Koeaika on nykyisin 6kk, nollatuntisopimukset ovat edelleenkin sallittuja, määräaikaisuus on keinovalikoimassa, tuotannollistaloudellinen irtisanominen ja lomautukset myös. Mitä muuta tarvitaan?

-työnverotusta on kehitettävä kannustavampaan suuntaa
Jos veroprogressiota loivennetaan, on vastaavasti etsittävä valtiontalouteen tasapainoittavia elementtejä. Kuinka olisi kotitalousvähennyksen lopettaminen?

-ansiosidonnaisen turvan kannustavuutta on parannettava
Sitä on jo parannettu lyhentämällä ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa.

-kannustinloukkoja on purettava
Kyllä. Vuokrat ovat nousseet siihen pisteeseen, että työssäkäynti ja vuora-asuminen onnistuu vain hyväpalkkaisilta. Kiinteä asumistuki käteen jokaiselle ja sen jälkeen katsotaan, missä kukin tohtii asua. Markkinat saavat hoitaa hinnantasaukset.

-passivoivan turvan tilalle on rakennettava vastikkeellisia malleja
Sosiaaliturva ei ole palkkaa. Oletko siis vaatimassa eläkkeiden maksamisen ehdoksi osallistumista työelämään?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Lieneekö kenellekään selvinnyt, miten hallituksen ajama töistä pois potkimisen helpottaminen edistää työllisyyttä?
Sillä kärjistetään syrjäytymistä.
Sipilän taustan valossa tarkoitus on varmaankin robottimaisen nöyrien työläisten kouluttaminen lopputileillä?
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/seura-juha-sipi...

https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipila...

Toimituksen poiminnat